Geçmişten Günümüze Bir Yolculuk: Gebze
Anadolu’nun İstanbul’a açılan kapısı, İzmit’in tarihiyle kendine hayran bırakan ilçesi Gebze… Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gebze, ziyaretçilerini sokaklarında gezerken geçmişten günümüze bir yolculuğa çıkarıyor. İzmit Körfezi'nin kuzeybatısında konumlanmış bu güzel ilçeyi birlikte keşfetmeye ne dersin? Cevabın evetse yolculuğumuz başlıyor…
Gebze’de Gezilecek Yerler
İlk durağımız ilçenin ikonik yapısı Eskihisar Kalesi… Gebze’nin tarihi simgelerinden olan Eskihisar Kalesi deniz kıyısında yer alıyor. Dik yamaçlı bir tepe üzerine konumlanan kale, çeşitli kaynaklara göre İzmit Körfezi’nin kıyı şeridini savunmak amacıyla Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos tarafından inşa ettirilmiş. Orijinal halini koruyarak günümüze kadar ayakta kalan kalenin toplam 10 burcu ve kaleye giriş çıkışları sağlayan 4 kapısı bulunuyor.
Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde çeşitli devlet görevlerinde yer alan Çoban Mustafa Paşa tarafından 1523 yılında inşa ettirilen Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, ilçenin önemli yapılarından biri. Mısır valiliği görevinin ardından İstanbul’a gelen Çoban Mustafa Paşa’nın Mısır ve Osmanlı mimarisini birleştirdiği yapı; külliye, cami, medrese, kütüphane, kervansaray, şifahane, imarethane ve kendisinin kabrinin yer aldığı türbe kısımlarından oluşuyor. Tarihi dokusu, süslemeleri ve mimari stiliyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan yapıyı sen de mutlaka görmelisin.
İlçe merkezinde karşına çıkacak olan önemli yapılardan bir diğeri ise İbrahim Paşa Çeşmesi. Çarşı Çeşmesi olarak da bilinen çeşme, Köprülü Mehmet Paşa’nın vezirlerinden İbrahim Paşa tarafından 1664 yılında yaptırılmış. Su akışının terazi sistemiyle sağlandığı çeşme, ilçe için önemli bir tarihi figür olan Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve kendi adını taşıyan Çoban Mustafa Paşa Hamamı’nın yanında bulunuyor. Tüm bu yapıları merkeze yaptığın yolculuk sırasında görebilirsin.
Biraz daha yakın geçmişe geliyoruz… Mustafa Kemal Atatürk, 1934 yılında dünyaca ünlü Kartacalı komutan Hannibal Hannibal’ın Gebze’deki mezarının bulunmasını ve üzerine bir anıt dikilmesini istemiş. Mezarın yeri bulunmasa da anıt dikilmesi isteği Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yıldönümü olan 1881 yılında gerçekleşmiş. Anıt, TÜBİTAK arazisi içindeki Hannibal Tepe’de yer alıyor. 900 metrekarelik alan kaplayan anıtın etrafında yer alan; 5 ayrı dildeki, 5 mermer kitabede Hannibal’ın yaşam öyküsü anlatılıyor. Anıtın ortasında ise heykeltıraş Nejat Özatay tarafından yapılan Hannibal portresi bulunuyor.
Sanatseverleri Gebze’ye çeken şey şüphesiz ki Osman Hamdi Bey Müzesi. Türk müzeciliğinin kurucusu olan ünlü Türk ressamı Osman Hamdi Bey’in yazlık evi olan müzede, sanatçının eşyaları ve eserleri sergileniyor. Mimarisi ve tasarımıyla göz kamaştıran bu yapıyı Gebze’ye ziyaretinde mutlaka görmelisin.
Doğada zaman geçirmek istiyorsan rotanı Gaziler Dağı Tabiat Parkı’na çevirebilirsin. Piknik yapmak için oldukça ideal olan parkta; şelaleler, göletler ve bolca yeşil alan bulunuyor. Belediye tarafından işletilen atlı eğitim merkezi de bulunan Gaziler Dağı Tabiat Parkı doğayla baş başa, huzur dolu anlar geçirmen için seni bekliyor.
Gebze Otelleri’nde Yerini Al!
Geçmişten günümüze tarih kokan ve biraz da doğa serpiştirdiğimiz yolculuğumuza burada bir virgül atıyor ve noktayı koyman için seni, rezervasyonunu oluşturmak üzere Otelpuan’ın Gebze otellerini incelemeye davet ediyoruz. İstersen doğayla baş başa kalabileceğin bir butik otel istersen de modern imkanlarla donatılmış bir şehir oteli… Seçim senin! Tercihini daha mütevazı seçeneklerden yana kullanmak istersen de apart oteller Otelpuan’da seni bekliyor. Şimdiden iyi tatiller.