Marmara’nın Küçük ve Güzel Şehri: Yalova
Marmara Bölgesi’nin küçük ama bir o kadar güzel şehri Yalova… 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak il statüsü kazanan Yalova; ziyaretçilerine termal, deniz ve doğayla iç içe tatil seçenekleri sunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün de çok sevdiği ve genellikle yaz dönemlerinde konaklamak için tercih ettiği Yalova’yı birlikte keşfetmeye ne dersin?
Yalova Keşfi Başlasın!
Sahil şeridinde bulunan ve Atatürk’ün isteği üzerine 1929 yılında bir çınar ağacının yanına yaptırılan Yürüyen Köşk, Yalova’yı gezmeye başlamak için ideal bir başlangıç noktası. Yapımının üzerinden bir yıl geçtikten sonra çınar ağacının bir dalı köşkün çatısına ve duvarına değmeye başlıyor. Atatürk’ten dalı kesmek için izin istiyorlar ancak Atatürk dalı kesmek yerine binanın raylar yardımıyla biraz ileriye taşınmasına karar veriyor. Yürüyen Köşk ismini de buradan alıyor. Köşk 2006 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.
Yalova Atatürk Köşkü ise Atatürk’ün yaz döneminde çalışmalarını sürdürdüğü ve cumhuriyetin ilk yıllarının önemli bir tanığı. Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması gibi cumhuriyet döneminin birçok önemli kararı bu köşkte alınmış. İran Şahı Rıza Pehlevi’yi de ağırlamış olan köşkte Atatürk’ün kişisel eşyaları sergileniyor.
Yalova için önemli olan bir diğer noktaya geçiyoruz; Karaca Arboretumu. Hocazade Halil Efendi tarafından 1948 yılında kavaklık yapılmak üzere alınan araziye, 70’li yıllarda oğlu ve aynı zamanda TEMA Vakfı’nın da kurucusu olan Hayrettin Karaca tarafından dünyanın farklı yerlerinden getirilen ağaç türleri eklenmiş. Arboretumda farklı kıtalara özgü 7 bin civarında farklı bitki türü yaşıyor. Bu farklı bitkilerle tanışmak ve sıra dışı türleri keşfetmek istersen buraya mutlaka uğramalısın.
Ziyaretini yaz mevsimine denk getirirsen tatilcilerin uğrak mekanı Çınarcık tam sana göre! Harika plajlarının yanı sıra temiz havasıyla da nam salmış ilçe, Bizans Dönemi’nde “havası temiz şehir” anlamına gelen Kio ismiyle anılıyormuş. Osmanlı’da ise sahip olduğu çınar ağaçlarından dolayı bölgeye Çınarcık adı verilmiş. Tertemiz plajları, organik ürünlerin satıldığı semt pazarları ve tarihin izlerine rastlayacağın kalıntılarıyla Çınarcık, görülmeye değer yerlerden.
Bu güzel şehri sonbahar ve kış aylarında ziyaret edeceksen ve dinlenip rahatlamaya ihtiyacın varsa Yalova Termal Kaplıcaları aradığın yer! Sularının kaliteli ve içilebilir olması sayesinde ünü Türkiye sınırlarını aşmış kaplıcaların tarihi, Bizans’a kadar dayanıyor. Kaplıcalardaki ilk hamam, Bizans İmparatoru Constantinus tarafından, yeni banyolar ise Sultan Abdülmecit Dönemi’nde yaptırılmış. Atatürk zamanında ise tüm dünyaya tanıtılan kaplıcalar, tarihi sit alanı olarak koruma altına alınmış. Bölgede yürüyüş parkurları ve spor salonu da bulunuyor.
Termal ilçesindeki Sudüşen Şelalesi özellikle kamp ve piknikler için oldukça elverişli. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan Şudüşen Şelalesi, ziyaretçilerine su sesi eşliğinde ve doğanın kucağında huzur dolu bir atmosfer sunuyor. Bu arada; deniz seviyesinden 260 metre yüksekte bulunan şelalenin suyu oldukça soğuk olduğundan, ziyaretini yaz aylarına denk getirmeni öneririz.
Yöresel Lezzetlere Şans Ver!
Biraz da yöresel mutfağı keşfedeyim dersen; asma yapraklarıyla hazırlanan yaprak pidesi, beyaz lahana ve kıymanın buluşması pavli, klasiğe farklı dokunuş yumurta tiridi, Termal ilçesine özgü Termal çorbası, doyurucu bir seçenek olan böğür ve çok daha fazlası Yalova’da seni bekler! Tatlı bir son için ise güllaç ve bakla arasında gidip gelen bir lezzet olan Yalova sütlüsüne mutlaka şans vermelisin.
Yalova Otelleri Otelpuan’da!
Tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatan Yalova’da konaklama açısından çeşitli alternatifler bulunuyor. Deniz manzarasına uyanmak mı istersin yoksa termal suların keyfini çıkarmak mı? Hemen Otelpuan’ın Yalova otellerine göz at ve konaklaman için sana uygun oteli bul. Otelpuan’ın filtreleme seçenekleri sayesinde standartlarına uygun oteli kolayca bulabilirsin. Gerçek misafir yorumlarını da okumak, tercihin konusunda sana fikir verebilir. Ziyaretin sonrasında sen de deneyimlerini diğer kullanıcılarla paylaşmak istersen tekrar Otelpuan’a bekleriz.