Gizemli Bir Yolculuk: Mardin
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve onlardan kalanları günümüzde hala yaşatmaya devam eden Mardin’deyiz. Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin, Arapların yüzyıllardır dostluk içerisinde yaşadığı Mardin zengin bir tarih ve kültür birikimine sahip. Mardin’e gizemli bir yolculuk yapmak istiyorsan okumaya devam et…
Mardin’i Keşfetmeye Hazır mısın?
Büyüleyici bir atmosfere sahip olan Mardin’de uğraman gereken yerlerin başında Zinciriye Medresesi yer alıyor. Eski Mardin bölgesindeki bu yapı Karamanoğulları’ndan Yahşi Bey tarafından yapılmış. Şehrin en yüksek bölgelerinden birinde yer alan medreseyi ziyaretin sırasında harika bir Mezopotamya manzarası ayaklarının altında olacak.
Bir sonraki durağımız Mardin’in en güzel yapılarından olan Olgunlaşma Enstitüsü. El işi ve nakış gibi eski sanatların hayatta tutulduğu müzede Mardinli kadınların binbir emekle ürettiği ürünlerin de satışı yapılıyor. Sevdiklerin için Mardin’den bir şeyler götürmek istiyorsan buradaki ürünlere göz atabilirsin.
1890 yılında Şatana ailesi tarafından Ermeni mimar Lole’ye yaptırılan Eski PTT Binası, Mardin’deki en iyi sivil mimari örneklerinden. Görkemli taş işlemeleriyle dikkat çeken bina 1950 yılından itibaren PTT Binası olarak kullanılmış. Günümüzde ise Artuklu Üniversitesi Uygulama Oteli olarak hizmet veriyor.
Mardin ve Mezopotamya kültürü hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan mutlaka gezmen gereken bir yer de Mardin Müzesi. Tipik bir Mardin evini temsil eden mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken müzede Asurlulardan Bizans’a, Artuklulardan Osmanlılara kadar pek çok Mezopotamya uygarlığının yeme, içme, kültür, inanç ve ticaret gibi özelliklerini yansıtan bölümler tasarlanmış.
Pek çok Mardin fotoğrafında karşına çıkan Ulu Cami’yi de mutlaka görmelisin. Bu ikonikleşmiş yapı Mardin’e gelenler tarafından sıkça ziyaret edilen noktalardan.
Tarihe meraklısıysan Mardin’in antik kenti Dora’ya uğramalısın. Doğu Roma İmparatorluğu’nu Sasanilerin saldırılarına karşı korumak için kurulan antik kentte toplu mezar, kilise, saray, çarşı, zindan ve çok sayıda ok ucu bulunmuş.
Mardin’de gezilecek yerler arasında öne çıkan Mor Gabriel Manastırı dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olma özelliği taşıyor. Bu tarihi yapının içerisinde Büyük Kilise, Mor Gabriel İnziva Odası, Thedora Kubbesi, İnziva Kulesi, Mor Gabriel Mezarı gibi birçok bölüm bulunuyor. Manastırın duvarları ve kapıları taş oymacılığının en güzel örneklerini sunuyor.
Güneydoğu Anadolu söz konusu olunca yemeklere değinmeden olmaz. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası kullanılarak yapılan, bayram sofralarının vazgeçilmesi kaburga dolması Mardin’in coğrafi işaret tescilli lezzetleri arasında ilk sırayı alıyor. İşkembe dolması olarak da bilinen kibe de yemek kültürlerinde önemli bir yere sahip. Sembusek ise coğrafi işaretli bir başka yemek. Kendisinden kısaca kapalı lahmacun olarak bahsedebiliriz. Mardin içliköftesi de diyebileceğimiz ikbebet ve nişan, düğün, vaftiz, paskalya bayramı ve cenaze törenlerinde sunulan yöresel lezzet kiliçe çöreği de Mardin’in tescilli lezzetlerinden.
Otelpuan ile Mardin Otelleri Arasından Seçimini Yap!
Anlattıklarımız sende Mardin’e gitme isteği uyandırdıysa işe Otelpuan’ın web sitesini ziyaret ederek başlayabilirsin. Otelpuan’daki Mardin otellerinden gezi rotan için uygun olanı seçebilir, gerçek
misafirler tarafından yapılan konaklama deneyimi yorumlarına göz atabilir ve Mardin turuna ilk adımı atmak için rezervasyonunu oluşturabilirsin.