Tarihin İz Bıraktığı Bir Sahil Kasabası: Amasra
Bartın’ın en sevilen ve en çok tercih edilen sahil kasabası Amasra’ya gitmeye ne dersin? Bu şirin mi şirin kasaba hem Bartınlıların hem de şehir dışından gelenlerin göz bebeği. Tarih boyunca Roma, Ceneviz, Bizans, Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini bıraktığı kasabada sana rehber olacak turumuz başlıyor.
Amasra’nın sembol yapılarından olan ve 2023 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş olan Amasra Kalesi ile başlayalım. Biri Boztepe’de yer alan Sormagir Kalesi diğeri ise Amasra’daki Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Birçok farklı medeniyet tarafından şehir savunması için kullanılmış olan kaleden kasabaya panoramik bir bakış atabilirsin. Eskiden bir ada olan Boztepe ise Roma döneminde Kemere Köprüsü ile anakaraya bağlanmış.
Amasra’da gitmen gereken noktalardan bir diğeri Amasra Müzesi. Bu bina 1884 yılında inşası başlayan ancak yarım bahriye mektebinin kentin müze ihtiyacından dolayı 1882 yılında tamamlanarak dönüştürülmesinden doğmuş. Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerinden kalma eserleri tarih meraklılarıyla buluşturan müze Osmanlı döneminde yaşamın nasıl olduğuna dair ipuçlarını da ziyaretçilerine veriyor.
Denize girmek için merkeze yakın bir tercih yapmak istiyorsan Büyük Liman ve Küçük Liman uygun olabilir. Küçük limandaki direkli kaya denize atlamak için popüler yerlerden. Çok kalabalık olmasın diyorsan da merkeze 20 dakika uzaklıkta kalan İnkumu, Akkonak, Çakraz gibi plajları tercih edebilirsin. Bu plajlara merkezden kalkan turlarla da ulaşım mümkün. Deniz keyfine biraz da eğlence katmak istiyorsan Amasra merkezde yer alan Büyük Liman’da Amasra Yelken Kulübü’nü göreceksin. Bu kulüpte yelkenli, kano ve sörf tahtası kiralayarak seyahatine biraz adrenalin katabilirsin
Hazır Amasra’dayken buraya 36 kilometre uzaklıkta yer alan, dünyada sadece 5 yerde bulunan lav sütunlarının bir örneğini de görebilirsin. 80 milyon yıl öncesinde oluştuğu tahmin edilen Güzelcehisar Lav Sütunları yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.
Yöresel el yapımı ahşap ürünleri bulabileceğin Çekiciler Çarşısı kentin en işlek yerlerinden. Birçok ağaç türünden, bir Osmanlı geleneği olarak hala yaşatılan ahşap oymacılığıyla üretilen eşyalar dikkat çekiyor. Hem sevdiklerin için hem de kendin için birçok ürün satın alabilirsin.
Amasra’da Ne Yenir?
Bir sahil kasabasındaysan acıktığında ilk aklına gelen senin de balık olmuyor mu? Amasra’daki balık restoranları ürünlerinin tazeliği ve çeşitliliğiyle bu konuda oldukça iddialı. Karadeniz kıyılarında bulunduğu için sezonunda en iyi hamsileri de burada yiyebilirsin. Amasra’da balığın yanında olmazsa olmaz bir lezzet de Amasra salatası. Klasik bir salatadan farkı ise yaz ve kış ürünlerini bir arada bulunduruyor olması. Bol marullu ve bol domatesli bir salatanın üzerine turşu, havuç, turp gibi ürünler eklenerek servis ediliyor. Seçeceğin balık ne olursa olsun salatan Amasra olsun. Yemeğine tatlı bir son vermek için manda yoğurdunun üzerine bal ve fındık serpiştirilerek hazırlanan ballı yoğurt tatlısını deneyebilirsin.
Amasra Otelleri Otelpuan’da!
Okuduklarından sonra bu küçücük ama içi dopdolu olan sahil kasabası radarına girdiyse Otelpuan’ın web sitesini ziyaret ederek yolculuğa ilk adımını atabilirsin. Otelpuan’da beğendiğin otelleri detaylı bir şekilde inceleyebilir, daha önce konaklayan misafirlerin yorumlarını göz önünde bulundurarak seyahatin için uygun tercihi yapabilirsin. İyi tatiller
Amasra Otelleri Otelpuan’da!
Okuduklarından sonra bu küçücük ama içi dopdolu olan sahil kasabası radarına girdiyse Otelpuan’ın web sitesini ziyaret ederek yolculuğa ilk adımını atabilirsin. Otelpuan’da beğendiğin otelleri detaylı bir şekilde inceleyebilir, daha önce konaklayan misafirlerin yorumlarını göz önünde bulundurarak seyahatin için uygun tercihi yapabilirsin. İyi tatiller